Varför ska jag ge berikad gröt & välling?
Barnmatshyllorna i butikerna är fulla med förpackningar av gröt och välling och de flesta småbarnsföräldrar vet precis hur man rör ihop en gröt eller tillagar en flaska välling. Men varför är det så viktigt att barnen äter berikad gröt och välling? Vår dietist Agneta reder ut.
För små barn är det bra med berikad gröt eller välling. De innehåller mycket vitaminer och mineraler, bland annat järn och kalcium som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd via maten. Livsmedelsverkets rekommendation är därför att berikad gröt och välling bör vara en del av barnets kost upp till två års ålder.
Men hemlagad gröt och välling då?
Hemlagad gröt och välling innehåller inte så mycket järn. Det cirkulerar en del recept på hemlagad välling gjord på vanlig komjölk eller havremjölk. Eftersom komjölk och havremjölk inte bidrar med järn så gäller det att tänka sig för. Många recept ger också mer protein än vad som är bra för små barn. Om man vill göra egen gröt är det viktigt att tänka till ordentligt samt att man berikar den på egen hand. Man kan exempelvis blanda ner palttunnbröd i den hemlagade gröten. Om barnet inte äter mjölkprodukter behöver man även vara extra uppmärksam på barnets kalciumintag. En portion gröt eller välling från Enago innehåller cirka en tredjedel av det rekommenderade dagsbehovet av järn och kalcium för småbarn.
Är välling bra?
En fördel med välling är att den innehåller mycket näring som barnet på ett enkelt sätt får i sig. Välling är ett väl sammansatt livsmedel som man kan äta hela livet om man vill. En nackdel är att barn kan föredra det säkra kortet välling framför annan mat. För att barnet ska lära sig andra, grövre konsistenser och få aptit på annan mat så är rekommendationen max tre mål välling eller gröt per dygn. Det är viktigt att betrakta välling som mat, inte som gos, tröst, sömnmedel eller något annat.
Ska jag välja gröt eller välling – vad är skillnaden?
Om man vill använda gröt eller välling är en smaksak - näringen och innehållet är i princip detsamma. Skillnaden är endast konsistensen, ibland vill man äta en riktig måltid med sked och ibland är det nappflaskan som lockar.
Vanliga frågor om berikad gröt & välling
-
Berikad gröt och välling innehåller viktiga vitaminer och mineraler, särskilt järn och kalcium, som kan vara svåra att få i tillräcklig mängd via annan mat. Livsmedelsverket rekommenderar att berikad gröt och/eller välling ingår i barnets kost upp till ca två års ålder.
-
Hemlagad gröt och välling innehåller generellt mindre järn än de berikade varianterna. Många recept på hemlagad välling baseras på komjölk eller havremjölk, vilka inte bidrar med järn. Dessutom kan vissa hemlagade recept innehålla för mycket protein för små barn. Om man vill laga egen gröt är det viktigt att berika den, till exempel genom att tillsätta palttunnbröd. Barn som inte äter mjölkprodukter behöver också få i sig tillräckligt med kalcium.
-
Välling är näringsrikt och lätt för barnet att få i sig. Det är ett väl sammansatt livsmedel som kan ätas hela livet om man vill.
-
En risk med välling är att barn kan föredra den framför annan mat, vilket kan begränsa deras kostvariation. För att uppmuntra barnet att vänja sig vid grövre konsistenser och annan mat rekommenderas max tre mål gröt eller välling per dag. Det är också viktigt att se välling som mat och inte som tröst, gos eller sömnmedel.
-
Näringsinnehållet i gröt och välling är i princip detsamma, men konsistensen skiljer sig åt. Gröt äts med sked som en måltid, medan välling dricks ur nappflaska. Valet mellan gröt och välling är en smaksak och beror på vad barnet föredrar i stunden.