Glutenintroduktion – hur, när och varför?

Under barnets första månader dyker många nya begrepp upp för föräldrarna. Ett av dem är ”glutenintroduktion”.  I olika forum, på BVC och i föräldragrupper nämns det och sedan ett tag tillbaka har det från Livsmedelsverket kommit nya råd om glutenintroduktion. Men vad innebär det egentligen och varför är det viktigt?  

Vad betyder glutenintroduktion?

Betydelsen är helt enkelt som det låter – introduktion av gluten. Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Anledningen till att man skall göra det på ett visst sätt är att man i forskning sett att hur man introducerar gluten för barnet kan påverka risken att senare utveckla glutenintolerans.

Nya råd kring glutenintroduktion

Nya forskningsresultat visar på att det viktigaste för att minska risken för glutenintolerans är att långsamt vänja spädbarn vid små mängder gluten. Tidpunkten för introduktionen har inte så stor betydelse, dvs. det spelar inte någon roll när under barnets första fyra-tolv månader som mat med gluten introduceras, men det bör inte ske förrän tidigast vid fyra månaders ålder. Att amma samtidigt som man introducerar gluten har i senare forskning inte heller visat sig ge något skydd. Det nya rådet är att börja ge mat med gluten på samma sätt som annan mat. Men det är viktigt att börja med små mängder och att öka mängden långsamt under barnets första år.

Hur ger jag mitt barn en bra glutenintroduktion?

En långsam introduktion av gluten innebär att ge små, små mängder mat som innehåller vete, råg eller korn. Man kan låta barnet suga på ett rån eller ge en liten minibit vitt bröd några gånger i veckan och långsamt öka mängden. När barnet är ett år är det bra att barnet har fått pröva på alla livsmedelsgruppen, även mat med gluten. För att det inte ska bli för stora mängder gluten till det lilla barnet så har vi på Enago valt att inte ha någon gluteninnehållande ingrediens i vår gröt och välling från 6 månader.

Kort om glutenintolerans

Glutenintolerans (celiaki) är en kronisk sjukdom som innebär att man inte tål de proteiner som finns i vete, råg och korn. Hos personer med glutenintolerans skadas tarmen när de äter gluten, vilket ger näringsbrist. Sjukdomen växer inte bort och behandlingen är att alltid äta glutenfritt.

Ungefär 2% av Sveriges befolkning har glutenintolerans. Orsaken till att man blir glutenintolerant är inte helt klarlagd, men ärftlighet spelar stor roll.

Vill du läsa mer om glutenintolerans hos barn så rekommenderar vi 1177 Vårdguiden https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sjukdomar--besvar/allergier-och-overkanslighet/celiaki/celiaki-hos-barn/

 

Vanliga frågor om Glutenintroduktion

  • Glutenintroduktion innebär att försiktigt introducera gluten i barnets kost. Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Forskning visar att hur gluten introduceras kan påverka risken för om barnet senare utvecklar glutenintolerans.

  • De senaste råden från Livsmedelsverket betonar att det viktigaste är att vänja spädbarn långsamt vid små mängder gluten. Tidpunkten är mindre viktig, men gluten bör inte introduceras före fyra månaders ålder. Amning samtidigt med glutenintroduktion har inte visat sig ha någon skyddande effekt.

  • Börja med mycket små mängder gluten, exempelvis genom att låta barnet suga på ett rån eller ge en liten bit vitt bröd några gånger i veckan. Mängden kan ökas långsamt under barnets första år. Vid ett års ålder bör barnet ha provat alla livsmedelsgrupper, inklusive gluten.

  • Glutenintolerans, eller celiaki, är en kronisk sjukdom där tarmen skadas vid intag av gluten från vete, råg och korn. Detta kan leda till näringsbrist och andra hälsoproblem. Behandlingen är att äta en strikt glutenfri kost livet ut.

  • Ungefär 2% av Sveriges befolkning har glutenintolerans. Orsaken är inte helt klarlagd, men ärftlighet spelar en stor roll.

  • För mer information om glutenintolerans hos barn, besök 1177 Vårdguiden: Celiaki hos barn.

Föregående
Föregående

Grötpinnar med kanel och kardemumma

Nästa
Nästa

Varför ska jag ge berikad gröt & välling?