Supersnabba vällinglimpan
Enklare (och godare) bröd än såhär kan man knappt hitta. Den här sortens bröd görs vanligen med filmjölk. Vi gör den på mjölkfri välling och lite pressad citron, då syran behövs för att reagera med bikarbonaten. Variera innehållet efter tycke och smak i familjen.
1 bröd:
4 dl kallt vatten
2,5 dl Enago mjölkfritt vällingpulver
1 tsk pressad citron (på flaska går lika bra)
3 msk mörk sirap
1 dl torkade aprikoser
1 dl sötmandel
1 dl russin
3,5 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
1 dl hela linfrön
1,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
3 tsk brödkryddor
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vatten, vällingpulver, citron och sirap i en stor bunke
Hacka aprikoserna och mandeln grovt, blanda med russin och alla torra ingredienser.
Rör ner i vällingblandningen.
Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform.
Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Ät och njut!
Mjölkfria recept
Enago bjuder på mjölkfria recept som vi hoppas skall underlätta och glädja. Under “Tips” hittar du fler smaskiga mjölkfria recept. Dela gärna med dig till släkt och vänner som vill bjuda er på något gott!